Bloem van de maand oktober: de goudbes

De physalis – ook wel bekend als de goudbes – is de bloem van de maand oktober en geeft je een echt herfstgevoel. De feloranje gekleurde lantaarns geven kleur en licht aan dit donkere seizoen.

Physalis alkekengi Halloween Queen
flower of the month october

Kleuren en vormen

De oranje lantaarns maken de goudbes takken zo speciaal. De lantaarns – of doppen – zijn ongeveer 5 centimeter groot en zien eruit alsof ze van fragiel papier gemaakt zijn. De ‘Chinese lantaarn’ is de veelgebruikte naam geworden, vanwege de vorm en papierachtige textuur van de doppen. Aan de binnenkant van de Physalis Peruviana vind je een oranje bes met een zoetzure smaak. Je kunt er jam van maken of gebruiken als decoratie voor een dessert. Maar wees voorzichtig, want niet alle soorten kunnen gebruikt worden voor consumptie.

 

Symboliek

Het Griekse woord Physalis betekent omhulsel. De lantaarn beschermt en omarmt de bes en staat symbool voor veiligheid, comfort en bescherming: precies wat je nodig hebt gedurende de koude, onstuimige herfstdagen.

 

Herkomst

De goudbes is familie van de nachtschade (Solanaceae). Er is een hoop verwarring over de herkomst van de goudbes. Niemand weet precies of deze oranje lantaarns uit Japan, China of Zuidoost-Europa komen.

flower of the month october
Physalis alkekengi var. franchetii

Decoratie

De goudbes is leuk om te gebruiken in boeketten, kransen of als decoratie op bijvoorbeeld een herfstplateau met mos en pompoenen. De lantaarns zijn daarnaast erg fijn omdat ze lang goed blijven en je ze zelfs kunt drogen.

 

Beschikbaarheid & verzorging

De goudbes is beschikbaar van begin augustus tot eind oktober. Je kunt ze kopen met of zonder bladeren en als lantaarns per stuk. Verzorg de goudbes zoals iedere andere gesneden bloem: snij een stukje van de steel, verwijder eventuele bladeren en plaats de takken in schoon water met voeding voor gesneden bloemen.

Related articles